Ce Este Autoritatea Paginii Web ?

Aceasta este o întrebare legitimă pentru orice webmaster care s-a lovit de acest termen sau de termenii înrudiți, precum autoritatea unui link (link authority) sau autoritatea unui domeniu web (domain authority). Autoritatea paginii sau  page authority, în engleză, este un factor SEO foarte important pentru performanțele unei pagini web în rezultatele căutarilor pe Google. Spre deosebire de Page Rank (un alt factor SEO patentat de Google și mult mai popular, care însă acum nu mai este valid), autoritatea paginii (sau page authority) se măsoară pe o scară logaritmică de la 0 la 100. Acest lucru înseamnă că este mai ușor să ajungi, spre exemplu, de la 20 la 30 decât de la 80 la 90.

Cât de importantă este autoritatea unei pagini web?

Cu cât autoritatea unei pagini este mai mare (adică mai apropiată de 100), cu atât pagina respectivă are șanse mai mari să prindă poziții mai bune în rezultatele căutarilor pe Google și ca atare va atrage mai mult trafic organic in site. Autoritatea unei pagini  este un indicator pentru Google referitor la faptul că acea pagină oferă conținut de calitate și este o „autoritate” online în domeniu. De exemplu, se bucură de o autoritate mare paginile de pe Wikipedia, cele de pe site-urile unor ziare, cele de pe site-urile unor instituții oficiale, de pe site-urile .edu (educaționale) și asa mai departe. Așa cum există pagini cu autoritate diferită, la fel există și o autoritate a domeniului (domain authority) care iți spune cât de bine este văzut un domeniu de către Google și ce șanse are să ocupe poziții bune în căutari. Un link spre site-ul tău, de pe o pagină cu autoritate mare, este mult mai valoros decât un link de pe o pagină cu autoritate mică. Acest fenomen este denumit „link authority” sau „autoritatea unui link”. Pe scurt, autoritatea unui link este dată atât de cantitatea, cât și de calitatea backlinkurilor paginii de pe care provine linkul respectiv. Acesta este principalul motiv pentru care pagini cu multe linkuri sunt văzute uneori mai prost de Google decât anumite pagini cu linkuri mai puține, spre nedumerirea webmasterilor începători. Prin urmare, contează foarte mult cantitatea, dar în special calitatea linkurilor.

De unde aflăm care este autoritatea paginii  web?

Există o serie de unelte (tools) online care iți pot oferi date despre autoritatea unei pagini și/sau a unui domeniu. Noi folosim  tool-ul celor de la https://websiteseochecker.com/domain-authority-checker/  în acest sens.

Cum poți crește autoritatea paginii web?

Algoritmii după care Google calculează autoritatea unei pagini sunt complecși, se modifică foarte des, câteodată și din câteva în cateva zile (nu modificări majore) și nu sunt prezentați oficial publicului larg. Cu toate acestea, noi  vă vom dezvălui câțiva dintre  factorii principali de care țin cont algoritmii Google : valoarea și unicitatea conținutului, vechimea site-ului în branșă și linkurile de calitate (de pe pagini cu autoritate mare) către site-ul web, cantitatea și calitatea semnalelor sociale, securizarea site-ului, ip-ul serverului unde este găzduit site-ul web, viteza de încărcare a paginii, pagina responsive, optimizarea imaginilor încarcate în pagină. Acestea sunt principalele elemente (deși mai sunt multe altele) pe care ar trebui să pună accentul un webmaster preocupat de creștere acestui factor SEO. Comentariile și impresiile, like-urile pe FaceBook si +1-urile din Google+ și alte acțiuni ale vizitatorilor în rețelele sociale, tind și ele să devină tot mai importante și să constituie pentru Google indicii privind valoarea conținutului unei pagini. Autoritatea paginilor unui website influențează direct proporțional autoritatea domeniului respectiv.

În concluzie, autoritatea paginii este o oglindă SEO care ne spune cât de bine este optimizat pentru Google un site.

Top