Creșterea Vitezei De Încărcare A Unei Pagini

Metode pentru imbunatatirea vitezei de incarcare a unei pagini

1.Alegeti un hosting de calitate.

Alegerea unui hosting de calitate este un aspect extrem de important pentru viteza de incarcare pagina, pentru ca tot efortul depus in imbunatatirea vizitei poate fi pur si simplu “anulat” de un hosting web a carui viteza lasa de dorit.

Cand va alegeti firma de hosting va recomand sa cititi cat mai multe despre firma la care intentionati sa va gazduiti siteului , afland astfel parerea celor care beneficiaza sau au beneficiat de serviciile acestora.

Puteti cauta si cateva siteuri gazduite acolo pentru a vedea cum „se incarca” acestea.

Si nu in ultimul rand, daca aveti un site destinat in exclusivitate utilizatorilor din Romania, alegeti sa va gazduiti site-ul tot in Romania. Un server aflat in aproprierea vizitatorului va rezulta intr-o viteza de incarcare mai buna.

2. Activarea functiei cache

Functia cache creaza o versiune statica a site-ului , eliminand timpul mai ridicat de incarcare datorat bazei de date, a functiilor php, etc.

Se poate adauga o clasa PHP ca PHP Fast Cache.

Pentru platforme ca site WordPress, Magento,  PrestaShop procesul poate fi mult simplificat prin folosirea diferitor pluginuri de optimizare.

3. Optimizarea imaginilor

Imaginile se pot optimiza folosind diverse programe, ca: Mass Image Compressor , tool-uri online ca:  https://tinypng.com/  sau functii php ori pluginuri.

4. Specificati dimensiunea imaginilor

Specificarea marimii imaginilor (in pixeli sau procente) scade timpul necesar incarcarii acestora. Recomandam astfel, specificarea imaginilor in tag-urile <img> sau prin stilurile definite in fisierele .css

5. Activarea functiei de cache in browser

Cu aceasta functie putem sa marim viteza de incarcare a siteului nostru stocand anumite resurse in browser,  specificand  o anumita perioada de timp pentru care dorim ca acestea sa fie memorate. Astfel, un utilizator care a mai vizitat in trecut acelasi site, nu va mai fi nevoie sa descarce din nou toate resursele. Adaugarea acesteia se face extrem de usor indiferent ca folosim un plugin sau chiar daca alegem sa facem totul manual. Daca nu doriti sa adaugati un plugin sau nu puteti folosi unul, adaugati urmatorul cod in fisierul .htaccess.

6. Scrieti un cod cat mai “curat”

Daca optati sa scrieti singuri scriptul siteului, aveti grija sa aaveti un cod cat mai “curat”. In special interogarile multiple si inutile catre baza de date sunt cele care creeza cele mai mari probleme legate de viteaza de incarcare a site-urilor. O alta problema ar mai fi functiile de programare scrise intr-un mod gresit din punct de vedere al rapiditatii de procesare.

7. Utilizarea Compresiei “GZIP”.

Este o alta metoda simpla si eficienta pentru a mari viteza de incarcare. Gzip transforma fisierele site-ului intr-un fisier ZIP, ceea ce ajuta browserul vizitatorului sa sporeasca viteza de incarcare. Browserul utilizatorului va dezarhiva fisierul ZIP creat si va afisa intreg continutul. Se poate activa adaugand urmatorul cod in fisierul .htaccess ori folosind un plugin care face acest lucru.

8. Optimizarea (minificarea) fisierelor CSS si JavaScript

Optimizarea  sau „Minificarea” se refera la unirea mai multor fisiere CSS sau JavaScript in unul singur. De exemplu, in loc sa avem 10 fisere CSS separate, putem avea unul singur care sa includa toate codurile din toate cele 10 fisiere. Un alt aspect este eliminarea spatiilor din coduri, facand astfel fisierele cat mai mici. Si de aceasta data, WP Fastest Cache va face o treaba excelenta pentru ce folosesc platforma WordPress.

9. Eliminarea datelor inutile din baza de date

Una din problemele ce tin de WordPress, ar fi ca acesta salveaza multe date de care nu avem neaparata nevoie, cum ar fi:  date despre revizuirea postarilor, pluginuri dezactivate,comentarii cu spam etc. Din fericire, exista o rezolvare rapida.  WP Optimize sterge toate datele de care nu ai nevoie si iti miscoreaza in acest fel baza de date rezultand la o reducere a timpului de incarcare. Nu doar daca folosim WordPress putem avea acesta probleme, insa in alte cazuri e posibil sa trebuiasca sa stergem manual datele inutile ori sa gasim pluginuri specifice fiecarei platforme in parte.

Top