Cum Se Folosește Email Marketing ?

Email marketing este cel mai puternic instrument de publicitate disponibil pe internet, prin care poți crea și menține contactul cu potențialii clienți, prieteni, admiratori, colegi etc.

Email marketing este o formă de marketing direct (DEM), care integrează strategii și tactici folosite pentru a crea și distribui conținut prin e-mailuri cu scopul de a crea relații între brand și clienți, sau pentru a trimite informații și actualizări de natură promoţională.

Un motiv pentru care să faci email marketing, este pentru că e ușor măsurabil în termeni de ROI (return of investment); iar tot legat de ROI, email marketing garantează cele mai performante rezultate în ceea ce privește convertirea utilizatorilor, în comparație cu alte canale de web marketing. O campanie de email marketing trebuie să aibă la bază un plan editorial pentru crearea de conținuturi  valoroase (content marketing)  trimise utilizatorilor.

În ceea ce privește marketingul digital , nu toate instrumentele de promovare pot fi aplicate in orice situație, deoarece nu exista întotdeauna un instrument compatibil cu toate cazurile; dar email marketing face o excepție.

Dar cum poate email marketing-ul să se transforme intr-un mijloc potent de fidelizare a clienților? Ce trebuie să faci pentru a stabili o relație consolidată și constantă în timp, cu contactele din mail list-ul tău, fară ca aceștia să să-și dorească vreodată să apese pe butonul de unsuscribe ?

Webtrends, un furnizor de sisteme de optimizare a conversilor (creșterea vânzărilor) online, punctează pe un element distinctiv : personalizare.

Este esențial să se utilizeze toate cunoștințele dobândite despre clienți pentru a trimite mailuri precise, personalizate în funcție de interesele, obiceiurile și achizițiile online recente efectuate de către fiecare utilizator.

Există mai multe best practice la care să apelezi când vine vorba de email marketing. Printre acestea gasești accesul de pe multi-dispozitive. Înseamnă trimiterea de mailuri optimizate chiar și pentru mobil, deoarece mai multe 48% din e-mailuri sunt deschise de pe un smartphone.

Una din dilemele webmasterilor atunci cand demarează o campanie de email marketing este monitorizarea constantă a ratei de dezabonare, adică procentul de utilizatori care decid să se șteargă din lista de destinatari a unui buletin informativ. Există multe motive pentru care un utilizator nu mai dorește să primească actualizări, propuneri și mesaje legate de brand în inbox-ul lor.

Primul motiv pentru care rata celor care se dezabonează crește, e saturația pieței.

Un număr tot mai mare de utilizatori se plâng de faptuș că primesc prea multe e-mailuri și, în același timp, majoritatea de la aceleași companii.

Prin urmare, trebuie luate măsuri pentru a optimiza frecvența de trimitere, pentru a evita excesul și comunicarea agresivă.

A doua cauză, strâns legată de frecvență, este relevanța conținutului.

Gusturile utilizatorilor sunt într-o continuă schimbare, se știe, dar asta nu e singura problemă: este mai probabil să nu se mai înțeleagă, ceea ce a fost promisiunea principală care a determinat utilizatorii să se aboneze la newsletter.

Email marketing poate fi utilizat și pentru personal branding. Exemplul jurnalistei săptămânalului “Weekly”, Ann Friedman.  Nararea lumii în care trăiește este subiectul buletinelor sale informative trimise în fiecare vineri la mai mult de 25.000 de abonați.

Email marketing poate fi comparat cu un incredient extraordinar a unei rețete ce conține și alte ”produse” pentru a putea avea succes.

Nu poți face email marketing, dacă restul prezenței online este inexistentă.

Nu poți face email marketing cu succes, dacă nu vei scrie conținut valoros pentru cititorii tăi…

Nu poți face email marketing fără a integra si alte instrumente pentru a avea o strategie de digital marketing amplă.

Top